20 de arme folosite de serviciile secrete rusești

20 de arme folosite de serviciile secrete rusești

De-a lungul istoriei, serviciile secrete rusești – de la KGB la FSB și GRU – au fost implicate în numeroase operațiuni de spionaj, asasinate și destabilizare a inamicilor. Multe dintre metodele și armele folosite de aceștia au părut inițial incredibile, demne de filmele cu spioni, dar s-au dovedit a fi reale. Iată 20 dintre cele mai letale și sofisticate arme ale serviciilor secrete rusești.


1. Umbrela otrăvită

Una dintre cele mai faimoase arme ale KGB, utilizată pentru asasinarea disidentului bulgar Georgi Markov în 1978, la Londra. O umbrelă modificată a fost folosită pentru a injecta o microparticulă cu ricină în piciorul victimei.


2. Pistolul cu cianură

KGB a creat un pistol silențios care trăgea un glonț înghețat cu cianură. Odată ce glonțul intra în corp, se topea rapid, lăsând impresia unui atac de cord.


3. Neurotoxina Noviciok

Această armă chimică a fost utilizată în otrăvirea fostului agent GRU Serghei Skripal și a fiicei sale în 2018, în Marea Britanie. Noviciok este deosebit de periculos, fiind de câteva ori mai letal decât VX.


4. Poloniu-210

O substanță radioactivă extrem de letală, folosită pentru asasinarea fostului agent FSB Alexander Litvinenko în 2006, la Londra. A fost contaminat prin ceai, provocându-i o moarte lentă și dureroasă.


5. Rucsacul cu pistol ascuns

Serviciile secrete sovietice au dezvoltat un rucsac ce conținea un pistol ascuns, care putea fi declanșat rapid de purtător printr-o simplă mișcare.


6. Parfumurile letale

GRU a folosit recipiente de parfum pentru a transporta substanțe toxice, astfel încât asasinatele să fie greu de detectat. Un astfel de recipient a fost utilizat în cazul Noviciok.


7. Pistolul cu seringi otrăvite

O armă ce permitea injectarea unei doze letale de otravă fără a lăsa urme vizibile pe corpul victimei.


8. Pixurile-pistol

Un dispozitiv discret, care arăta ca un pix normal, dar putea trage un glonț letal de calibru mic.


9. Lama de gheață otrăvită

FSB a folosit un cuțit de gheață impregnat cu otravă, astfel încât, după asasinat, lama se topea, eliminând orice dovadă.


10. Toxine bacteriologice

Laboratoarele sovietice au dezvoltat agenți biologici letali, inclusiv variola modificată genetic, utilizată pentru eliminarea unor inamici politici.


11. Gloanțe explozive

Serviciile secrete rusești au utilizat gloanțe care explodează la impact, crescând daunele interne și imposibilitatea salvării victimei.


12. Tricoul cu electroșoc

Un dispozitiv de autoapărare folosit de agenții GRU, care permitea electrocutarea oricui încerca să-i atace.


13. Camera cu gaz otrăvitor

În unele cazuri, agenții au creat camere sigilate, unde victimele erau expuse unor gaze letale, fără să existe dovezi evidente ale asasinatului.


14. Batistele îmbibate cu toxine

FSB a folosit batiste îmbibate cu neurotoxine care, la contactul cu pielea sau inhalare, produceau moartea rapidă.


15. Dronele miniaturale

Recent, serviciile rusești au dezvoltat drone de dimensiuni reduse, folosite pentru supraveghere sau livrarea unor substanțe letale către ținte precise.


16. Veste antiglonț invizibile

O vestă care, deși extrem de subțire, oferă protecție împotriva gloanțelor, fiind utilizată de agenți în misiuni periculoase.


17. Dispozitive de bruiaj

Utilizate pentru a bloca comunicațiile electronice ale adversarilor sau pentru a dezactiva sistemele de securitate ale inamicilor.


18. Microfoane încorporate în nasturi

Un dispozitiv discret folosit pentru spionaj, capabil să înregistreze conversații fără ca ținta să suspecteze nimic.


19. Ceasurile cu microcamere

Ceasurile de mână ale agenților rusești conțin microcamere capabile să transmită imagini în timp real către centrele de control.


20. Mașinile-capcană

FSB și GRU au folosit vehicule modificate care conțin explozibili, capabili să fie detonați de la distanță pentru a elimina ținte strategice.


Aceste arme demonstrează că serviciile secrete rusești au folosit metode sofisticate pentru a-și atinge obiectivele, combinând tehnologia cu metodele clasice de spionaj. Multe dintre ele au fost folosite în operațiuni reale, iar existența lor a fost confirmată de investigații internaționale. Dacă acestea sunt doar cele despre care știm, oare câte altele rămân necunoscute?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *